Een uniek project
Dorpsmolen de Twa Doarpen
Het bestuur van de vereniging van dorpsbelangen de 'Twa Doarpen', de dorpsbelangenvereniging voor de dorpen Wiuwert en Britswert, zocht begin jaren '90 naar verruiming van haar financiële mogelijkheden. Wat minder afhankelijkheid van contributies van leden en steun vanuit lagere overheden, zouden meer armslag moeten geven. Eerst werd gedacht aan een fonds waar dorpsbewoners vrijwillig
geld in zouden kunnen leggen, later kwam het idee van een dorpsmolen naar boven.
Op 2 maart 1993 kwamen voor de eerste keer een aantal dorpsbewoners bij elkaar om het idee uit te werken. Anderhalf jaar later, op zaterdag 26 november 1994 werd de molen officieel in bedrijf gesteld. In die tussentijd is enorm veel werk verzet.
Allereerst moest een keus worden gemaakt voor een type molen. De keus viel, vooral vanwege het verwachtte bescheiden budget, op de Lagerwey LW 18/80-30. Een windaanbodrapportage leerde dat plaatsing van een dergelijke molen nabij de eigen dorpen garant zou moeten staan voor een gemiddelde opbrengst van zo'n 180.000 kWh per jaar. Vervolgens werd in overleg met het NUON gezocht naar een geschikte lokatie waar inpassing op het bestaande net mogelijk zou zijn. Daarna volgde offerte verzoeken zowel aan Lagerwey als het NUON. Dat leverde een investeringsplan op van:
In guldens: In euro's:
Molen 190.000,= 86.218,=
Netaansluiting van het NUON 13.000,= 5.899,=
---------- ----------
Totale project 203.000,= 92.117,=
========== ==========
(bedragen exclusief BTW)
Er werd een stichting ter exploitatie opgericht, er werd subsidie aangevraagd bij de provincie Friesland en bij de Novem en, er werd middels een uitgebreid informatiepakket gevraagd aan de dorpsbewoners of zij wilden participeren. Dorpsbewoners werd de mogelijkheid geboden, tegen een in die periode gangbare rente, certificaten te kopen van de windmolen. Twee typen certificaten werden voorgesteld: certificaten waarvan een deel jaarlijks zou worden uitgeloot en certificaten 10 jaar vast. Deze laatste werden aantrekkelijk gemaakt met een extra premie bovenop de afgesproken rente. De belangstelling was groot.
Ruim 59.000 gld (26.773 euro) kwam binnen middels de verkoop van deze certificaten. In totaal verspreid over zo'n 60 personen en/of gezinnen, een geweldige score op een gemeenschap van slechts 380 zielen.
De opbrengst van de molen, geschat op gemiddeld 10.000 gld (4.538 euro) per jaar over de eerste 20 jaar, komt ten goede aan de eigen gemeenschap. Wel is er voor gekozen eerst vooral af te lossen, en pas later echt geld uit het project te halen. Toch is al heel wat geld in de eerste 5 jaar nuttig besteed. De molen kon bijdragen in de verbouw van het dorpshuis, een stroomvoorziening ten behoeve van grote feesten in het dorp, een uitbreiding van de sportaccommodatie, en verbetering van de natuurijsbaan van de eigen ijsclub.
Veel aanvragen om financiele steun vanuit de molenstichting zullen ongetwijfeld nog volgen, veel geld kan de komende jaren worden toegezegd. Wiuwert en Britswert hebben eigen financiele mogelijkheden dankzij een uniek project waar de dorpsbewoners absoluut trots op mogen zijn.
Voor het laatst bijgewerkt op 20-11-2000